Wielertoeristenclub twintigachttien is een recreatieve wielerclub die sinds maart 2016 actief is op het Antwerpse Zuid. Onze wielerclub wil sportieve inwoners van de wijken 2018, 2000 en (ver) daarbuiten samenbrengen in een gezellige vriendenclub.

Wekelijks staat er minstens één fietstocht op het programma, op zaterdag of zondag. De afstand van de tochten varieert. Doorgaans vertrekken onze tochten vanop het Antwerpse Zuid, maar even regelmatig trekken we eropuit om deel te nemen aan toertochten over het hele land. Welke tochten precies op het programma staan, maken we in een maandelijkse agenda ruim op tijd bekend via onze verschillende communicatiekanalen. Naast onze tochten in het weekend, doen we vanaf half maart ook elke donderdagavond een trainingstocht(je).

Snelheid of afstand zijn geen prioriteit bij WTC twintigachttien, maar natuurlijk is een beetje sportieve uitdaging ons niet vreemd. We rijden in twee ploegen: een zogenaamde A-ploeg, voor de meer geoefende wielertoeristen, en een B(elevings)-ploeg.

A-ploeg​

De A-ploeg is er voor de meer geoefende wielertoeristen. Op een overwegend vlak parcours en in normale omstandigheden rijden we (in deze tweede helft van het seizoen) aan een gemiddelde snelheid van 29 à 30 km/uur. In de praktijk komt dit er op neer dat we meestal tussen de 28 km/uur en maximaal 34 km/uur rijden We vragen iedereen ook tijdig aan te geven wanneer het bijvoorbeeld toch te snel gaat. We zijn een gezellige wielerclub waar we rekening houden met ieders niveau.

Bij het begin van het seizoen is onze gemiddelde snelheid uiteraard iets lager (27 à 28 km/uur). Doorheen het seizoen bouwen we dit stilletjes aan op. Belangrijk om weten is ook dat je gemiddelde snelheid in groep automatisch hoger ligt dan wanneer je alleen rijdt. Bij hindernissen (een langere helling of kasseistrook, bijvoorbeeld) mag er doorgetrokken worden. Nadien wordt er opnieuw op iedereen gewacht om de weg verder te zetten. In sommige parcoursen die we rijden spreken we ook nog een extra strook af van enkele kilometers, meestal naar het einde toe, waarin iedereen even zijn gang kan gaan. Ook daarna wordt er gewacht om opnieuw samen aan te komen.

Ook de afstand van de tochten bij de A-ploeg bouwen we doorheen het seizoen stilletjes aan op. We beginnen met tochten van ca. 60 kilometer en rijden daarna voornamelijk tochten van zo'n 95 kilometer. Om hierin te variëren nemen we ook regelmatig deel aan toertochten over het hele land, waarbij iedereen uiteraard een afstand kan kiezen. We kondigen al onze tochten ruim op tijd aan op onze kalender.

B(elevings)-ploeg

Naast de A-ploeg is er een zogenaamde B(elevings)-ploeg, voor de meer recreatieve fietsers. Deze B(elevings)-ploeg is een echte instapploeg, met een gemiddelde dat schommelt tussen 23 en 26 km/uur. De afstand van de tochten bij de B-ploeg varieert van ca. 50 tot ca. 70 kilometer. Deze B(elevings)-ploeg moet fietsen in groepsverband mogelijk maken voor iedereen die sportief is. Uiteraard moedigen we iedereen aan die dat wil om de overstap te maken van B- naar A-ploeg. 

Voor beide ploegen geldt: 'Samen uit, samen thuis', we laten niemand achter en wanneer er bijvoorbeeld een lekke band is, wordt er gewacht tot dat deze vervangen is. Uiteraard houden we ons overal aan de geldende verkeersregels. Op onze wekelijkse donderdagavondritten (vanaf het zomeruur ingaat) wordt er geen onderscheid gemaakt tussen A- en B-ploeg en rijdt iedereen samen. De snelheid wordt dan aangepast zodat iedereen mee is.

De uitvalsbasis van WTC twintigachttien is Café De Nieuwe Linde, gelegen op de grens tussen de Antwerpse wijken 2018 en 2000. Onze wielertochten die vertrekken vanuit Antwerpen, zullen doorgaans eindigen op het gezellige terras van ‘De Nieuwe Linde’. Het café biedt ons ook voldoende ruimte om clubvergaderingen te houden of in de toekomst andere activiteiten te organiseren.

Maak hier kennis met wie achter WTC twintigachttien zit.

Instagram